Magyar

2011. április 10., vasárnap

200 ÉVES HERCEGFALVA - MEZŐFALVA

Kedves  látogatóm!

Tudom, hogy az ünnepekről száz helyről száz formában értesülünk,de a mi falunk ünnepéről bensőséges  meg emlékezéséről én is szeretnék tájékoztatni minden látogatót ki e lapot ólvasa!
Nagy ünnep ez nekünk, mert emlékezhetünk!
Nagy tiszteletben álló őseinknek köszönhető: többek között József Nádor fő hercegnek, hogy ez a falu létre jött.














Betelepítette a svábságot tudásukat hozva kialakult a föld művelés, kis ipar és kereskedelem.
Magyarországnak ez a szűz területe nagyon ígéretes volt a megélhetés ,és gazdálkodás szempontjából!
A Svábok szorgalmas emberek voltak és az idők viharaiban is tették a dolgukat!
Sajnos a ki telepítések itt is sok-sok keserűséget, boldogtalan éveket hoztak!
Akik maradtak itt szenvedtek akiknek menni kellet ott szenvedtek -mindenki vesztett !
Nem feledünk,--DE MOST ÜNNEPELÜNK!!!
Tudjuk, hogy vannak értékeink, van mire vigyáznunk és megbecsülnünk örökségünket!
Az ünnepről beszéljenek a képek!




AZ ÉLETED ÉS EGÉSZSÉGED A TE KEZEDBEN VAN!


"Mindig legyen előtted út,
fújjon szél a hátad mögül,
arcodat melegen süsse a nap,
földedet öntözze lágy eső,
és mindaddig, amíg nem találkozunk,
hordozzon az Isten a tenyerén."



A szezámmag

A halhatatlanság magja

A szezámmagot egyesek a Szunda-szigetekről, míg mások Indiából származtatják, s a hindu mitológia szerint a Yama istenség által megáldott mag Keleten a halhatatlanság szimbólumává vált.

Nem véletlenül: a szezámmagot a magok királyának is szokták nevezni, hiszen a legtöbbet tartalmazza bizonyos ásványi anyagok közül.

Súlyarányosan hétszer több kálcium található benne, mint a tehéntejben, E-, B1-, B2-, D-vitamin-, foszforsav-, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav-tartalma pedig igazi jótéteményt jelent szervezetünk számára.

A Tajvani Egyetem kutatói egy kísérlet során be is bizonyították jótékony és hamar jelentkező hatásait: 5 héten át 24 egészséges személy 50 gramm szezámmag port fogyasztott, amelynek eredménye egyértelmű és jelentős volt: a teljes koleszterinérték, a rossz-koleszterinérték csökkent, javult a jó-rossz koleszterin aránya, megnőtt a vérben az antioxidánsok szintje, valamint az emésztőrendszerben ösztrogénszerű anyagok keletkeztek.

Pozitív élettani hatásai:
• erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
• fáradtság, álmatlanság ellen kiváló
• gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja
• a melanoma növekedését a szezámolaj gátolja leghatásosabban
• segíti az emésztést
• megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól
• csökkenti a koleszterinszintet
• fiatalító, sejtmegújító hatású
• béltakarító, salaktalanító
• emésztésserkentő, anyagcsere-javító
• erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra

Hogyan fogyasszuk?
A napi ajánlott mennyiség egy evőkanálnyi, melyet fogyaszthatsz reggelire gabonapelyhekkel, salátákkal, joghurtokkal, panírba keverheted, megszórhatod vele a kész főtt ételeket.

A dióra allergiásak csak csínján fogyasszák!

Az egészség krémje
Keleten a szezámmag az egyik legfontosabb energiaforrásnak számít, s önmagában is teljes érték, napi eledelként fogyasztják. Íme néhány rendkívül egészséges és ízletes recept!

Natúr szezámkrém
Hozzávalók: 1 csomag szezámmag, só, víz.
Elkészítés: A szezámmagot szárazon világosra pirítjuk (ügyeljünk arra, nehogy megégjen, mert keserű lesz!). Kávédarálón megőröljük. Ízlés szerint kevés sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhető sűrűségűre kikavarjuk. Kenyérre kenve mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk.

Szezámkrém édesen (Halvakrém)

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, méz ízlés szerint
Elkészítés: Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű mézzel keverjük össze.

Pikáns szezámkrém (Tahini, arab étel)

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve
Elkészítés: A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajt. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen.

Érdemes elkészíteni!!!

Üdv. KARCSI









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése